MALEDIVEN LAND INFORMATIE

Locatie & Geografie

De Malediven is een archipel in de Indische Oceaan, ten zuiden van de zuidpunt van India en ten zuidwesten van Sri Lanka, op ongeveer 45 minuten vliegafstand van Colombo. Het zijn koraaleilanden die zich hebben gevormd op de toppen van een reeks onderzeese bergen die bekendstaan als de Chagos-Maldiven-Laccadive bergrug die ongeveer in noord-zuidrichting loopt, dwars op de evenaar. Met een oppervlakte van 298 vierkante kilometer is dit het kleinste land in Zuid-Azië wat landoppervlakte betreft, maar het is ook het meest verspreide land ter wereld, bestaande uit 1.192 afzonderlijke koraaleilanden die zich uitstrekken over een lengte van 871 km van het Ihavandhippolhu-Atol in het noorden tot het Addu-Atol in het zuiden en een breedte van 130 km, verspreid over ongeveer 90.000 km2, waarvan slechts 298 km2 droog land is. In dat beperkte gebied wonen ongeveer 450.000 mensen, waardoor het een van de dichtstbevolkte (1.102,5 / km2) landen ter wereld is.

De Malediven Atollen:
De Malediven maken deel uit van een grote archipel van door geologie verbonden eilanden, maar ze hebben karakteristieke vormen die atollen worden genoemd. Atollen komen vaak voor in koraaleiland groepen en individuele atollen vormen vaak een cirkelvorm die een gebied met beschut water omsluit. De eilanden zelf hebben ook meestal een ongeveer ronde vorm met een centrale lagune die geheel of gedeeltelijk omringd kan zijn. In veel gevallen delen verschillende eilanden dezelfde lagune en er zijn veel andere kleine eilanden die niet aan dit patroon overeenkomen.

De Malediven bestaan uit 26 afzonderlijke atollen, maar voor administratieve redenen heeft de Maledivische regering de eilanden opgesplitst in 20 verschillende atollen die elk een administratieve code hebben, meestal een letter of twee. Dit is handig om een bepaald eiland te identificeren, omdat dezelfde eilandnamen vaak voorkomen in de Malediven.

Hoofdstad: Male
Male is de hoofdstad en het belangrijkste eiland van de Malediven en het ligt op het zuidelijkste puntje van het Noord-Male' Atol (Kaafu Atoll), recht tegenover de internationale luchthaven van de Malediven. Met 133.412 inwoners en naar schatting 50.000 werknemers op een oppervlakte van 1,92 vierkante kilometer is de stad een van de dichtstbevolkte steden ter wereld. Male is de regeringszetel van de Malediviërs en heeft centrale rechtbanken, een overheidsziekenhuis en openbare en privéscholen. Verder herbergt het een aantal van de meest prominente gebouwen en bezienswaardigheden van het land, zoals de Oude Vrijdag Moskee, de Vismarkt, kunstmatig strand, Overwinningsmonument, Male Plein, Nationaal Museum, souvenirs-straat enz.

Bevolking

De bevolking van de Maldiven behoort bijna volledig tot de Maldivische etnische groep, vanwege het feit dat, doorheen de gehele geschiedenis van het land, verschillende volkeren zich achtereenvolgens op de eilanden vestigden. De eerste kolonisten, zo wordt algemeen aangenomen, waren Tamil en Sinhalese volkeren uit Zuid-India en Sri Lanka en vervolgens kwamen door de eeuwen heen kooplieden uit Arabische landen, Malaya, Madagaskar, Indonesië en China naar de eilanden.

Taal

De Malediviërs spreken Divehi (of Maldivisch), een Indo-Arische taal, de officiële taal van het land. Deze taal is verwant aan het Singalees, dat in Sri Lanka wordt gesproken. Engels wordt veel gesproken in de hoofdstad en en in de resorts.

Religie

De soennitische islam is de staatsgodsdienst. Volgens de islamitische wet zijn er strenge beperkingen op alcoholische dranken in Malé, de hoofdstad en andere door de lokale bevolking bewoonde eilanden. Maar geen nood, alle resorts hebben een speciale vergunning om alcohol te serveren, zodat je nog steeds kunt genieten van alcoholische dranken en cocktails in het tropische paradijs.

Cultuur

Gelegen op het kruispunt van de Indische Oceaan, dienden de Malediven eeuwenlang als ontmoetingsplaats voor Afrikaanse, Arabische, Maleisische, Sri Lankaanse en Indonesische zeelieden. Deze invloeden hebben door de eeuwen heen de Maldivische manier van leven gevormd. De diverse cultuur op de Malediven is rijk en uniek, met tradities en gerechten die beïnvloed zijn door de Indiase, Sri Lankaanse, Maleisische, Arabische, Perzische, Indonesische en zelfs Afrikaanse cultuur. Maldiviërs hebben een sterke affiniteit met Sri Lanka en Noord-India en hun talen.

De aangeboren relatie die het land deelt met de zee, vormt de basis voor de levenskracht van de lokale bevolking op de Malediven. Bijvoorbeeld wanneer de vissers terugkeren uit de zee, komen de inwoners allemaal samen op het strand om de vangst te verzamelen die samen wordt gekookt en en waarvan iedereen kan genieten.

Maldiviërs zijn ongelooflijk warme, gastvrije en vriendelijke mensen die er alles aan doen om uw vakantie onvergetelijk te maken.

Muziek & Dans

Muziek en dans zijn een integrale manifestatie van de Maledivische cultuur en worden sterk beïnvloed door de omringende landen. Een van de meest bekende inheemse optredens van de Malediven is de "Bodu Beru", een energieke vorm van dans en muziek, die voornamelijk gebruik maakt van trommels en zang, wordt uitgevoerd door grote groepen van 15 tot 20 mannen en bestaat uit een scala aan drummers, dansers en zangers . Bodu Beru wordt vaak vergeleken met muziek uit het oosten en zuidwesten van Afrika. Er wordt veel gedanst op het versnellende ritme van de muziek.

Resorts laten dit levendige aspect van de Maldivische cultuur zien tijdens speciale evenementen of wekelijkse cocktails. De meeste resorts bieden culturele excursies aan naar de hoofdstad Male of naar amper bewoonde eilanden, om gasten inzicht te geven in de rijke en diverse cultuur die de Malediven tot zo'n uniek land maakt. Ga dus zeker een kijkje nemen tijdens je volgende vakantie op de Malediven.

Eten & Drinken

De Maldivische keuken is een mix van Arabische, Indiase, Sri Lankaanse en oosterse invloeden. Aangezien de Maldiven voor bijna 99% uit zee bestaan, is het niet verwonderlijk dat vis (voornamelijk tonijn) het belangrijkste bestanddeel is van de Maldivische keuken. Natuurlijk kunt je vanalles verwachten, van vers gevangen tonijn, snapper en kreeft tot geurige curries en pittige soepen die in je mond smelten. Kokosnoten zijn een ander belangrijk onderdeel van veel gerechten op de Malediven en kunnen worden geserveerd in geraspte vorm, als melk of als kokosolie die wordt gebruikt om gerechten te frituren. Maar de honderden toeristische resorts verspreid over de eilanden bieden diverse internationale menu's aan, dus het is heel goed mogelijk om de wereld rond te eten terwijl je in een van deze luxe resorts verblijft. Maar vergeet niet de lokale specialiteiten te proberen:

Mas huni: Het meest voorkomende ontbijt op de Malediven. Het is niet ongebruikelijk om op de Malediven vis te eten als ontbijt. In feite doen de meeste lokale bewoners dat en het is een geweldige manier om de dag te beginnen, want vis zit boordevol voedingsstoffen. Dit gerecht is een combinatie van gerookte tonijn, ui, kokos en chili. Het wordt meestal helemaal gepureerd en wordt geserveerd met plat brood, roshi genaamd, om van elke hap te genieten. Het is erg lekker en geeft je voldoende energie tot lunchtijd.

Als mondverfrisser na een maaltijd wordt op de Malediven ‘Areca-nut’ (een ovale noot) gekauwd, gecombineerd met kruidnagel en limoen.

De nationale drank op dit eiland is de ‘Raa’, een palmwijn geproduceerd op de manier van de Malediviërs. Deze heerlijk zoete drank wordt rechtstreeks uit de palm getapt, waarna hij begint te gisten tot hij een gestaag alcoholgehalte van 4% bereikt. Soms laat men het sap langer staan, zodat het verder kan gisten en een zuurdere smaak krijgt. Raa is een favoriet drankje onder de lokale bevolking op de Malediven, dus je als je van het leven wil genieten zoals de lokale bevolking, moet je het zeker eens proberen.

Thee wordt wordt vaak gedronken en wordt ook meestal bij de maaltijden geserveerd in cafés, restaurants en bars. Er zijn verschillende opties waaruit je kunt kiezen, de meest voorkomende is echter zwarte thee. Afhankelijk van je wens, kunt de thee met of zonder melk worden geserveerd. Maldivische ijsthee is ook trendy.

Fauna & Flora

De belangrijkste reden waarom mensen de Malediven bezoeken, is vanwege de rijkdom aan natuurlijke schoonheid die te zien is in en rond de archipel, die bestaat uit koraaleilanden.

Flora:
De meeste eilanden hebben een wat minder vruchtbare zandgrond en de vegetatie varieert van dik tot dun tot helemaal geen. De begroeide eilanden hebben mangroven, broodvruchtbomen, banyans, bamboe, pandanus, banaan en talloze kokospalmen. Op sommige eilanden worden zoete aardappelen, yams, taro, gierst en watermeloen verbouwd. Het meest vruchtbare eiland is Fuvahmulah in het uiterste zuiden, waar een grotere diversiteit aan gewassen groeit, waaronder citrusvruchten en ananas.

Fauna:
Vanwege het kleine landoppervlak van de eilandstaat zijn er zeer weinig op het land levende zoogdieren en reptielen (en geen huishonden). Reusachtige vleermuizen of kalongs zijn wijdverspreid op veel eilanden en je zult ze in de schemering voorbij zien vliegen. Kleurrijke hagedissen komen vrij veel voor en sommige eilanden hebben enkele gekko's, af en toe een rat en zelfs zoutwaterkrokodillen enkele slangen.

Voorkomende landvogels zijn onder meer kraaien, de witborst-waterhen en de halsbandparkiet. Er komen ook trekvogels langs, zoals kiekendieven en valken, maar steltlopers zoals plevieren, watersnippen en strandlopers komen vaker voor. Er zijn verschillende soorten reigers te zien in het ondiepe water, en er zijn zeeswaluwen, meeuwen en twee soorten noddy’s.

Als het echter om het dierenleven op de Malediven gaat, springt meestal de enorme diversiteit aan zeeleven in het oog, aangezien de meeste biodiversiteit van de Malediven in en op het water te vinden is. Omdat de Malediven uit koraaleilanden bestaan, vormt de omgeving een belangrijke habitat voor verschillende diersoorten. Het dieren- en plantenleven voor het ecosysteem in de regio. In de wateren hier komen meer dan 2000 vissoorten voor, waaronder kleurrijke koraalvissen, indrukwekkende mantaroggen, octopussen, inktvissen, zeesterren, pijlstaartroggen, adelaarsroggen en tapijtschelpen en ook reuzenmosselen en vele soorten anemonen en kwallen. Op veel van deze eilanden en in de omringende wateren leven verschillende soorten zeeschildpadden, zoals de Groene zeeschildpad, de Karetschildpad en de Lederschildpad, de grootste van de zeeschildpadden familie. Verder komen in dit deel van de oceaan ook walvissen, dolfijnen en diverse soorten haaien voor. De haaienpopulatie is de afgelopen decennia gestaag afgenomen als gevolg van de illegale stroperij op haaienvinnen. Sinds 2010 heeft de Maldivische regering het vissen op haaien echter verboden en een haaienreservaat ingesteld dat 90.000 km2 van de Maldivische wateren beslaat.

Het Baa-atol werd in juni 2011 uitgeroepen tot UNESCO World Biosphere Reserve. UNESCO erkende het "grote potentieel van het Baa-atol voor het demonstreren van duurzame ontwikkeling op de Malediven en de regio, steunend op groene economie". Het atol is 1.200 km2 groot en heeft enkele van de rijkste koraalriffen ter wereld. Hanifaru is een baai in het noordelijke deel van het atol en is erg populair vanwege de seizoensgebonden samenscholingen van mantaroggen. De baai herbergt ook enkele andere speciale zeedieren, waaronder zeeschildpadden en walvishaaien, die elk jaar veel toeristen trekken en zal een van de belangrijkste beschermde gebieden in het biosfeerreservaat worden.

Weer & Klimaat

Elk eiland in de archipel heeft zijn eigen microklimaat, maar er zijn algemene patronen die het hele jaar door voorkomen. Dankzij de ligging op de evenaar blijft de warme temperatuur op de Malediven dus het hele jaar door ongeveer hetzelfde. Het is een tropisch moessonklimaat rond de 29 °C, maar door de hoge vochtigheidsgraad kan de gevoelstemperatuur hoger zijn en kan het benauwd aanvoelen. 's Nachts koelt het af tot tussen de 23 en 26 ° C. De warmste temperaturen doen zich voor tussen maart en april. Winter is er eigenlijk niet op de Malediven, met als laagste temperatuur een zwoele 23 °C,wel een eindeloze zomer.

Er zijn eigenlijk maar twee seizoenen op de Malediven: een nat en een droog seizoen. Het regenseizoen loopt van mei tot eind november. Deze natte seizoen op de Malediven wordt vooral bepaald door de twee moessons. Deze moessons nemen vochtige lucht in en zorgt voor veel neerslag.

De krachtigste zuidwestelijke moesson, ook bekend als Hulhangu, heerst van mei tot oktober. Er kunnen dan veel zware stortbuien zijn met gemiddeld 200 millimeter regen per maand waarbij oktober de natste maand is met gemiddeld 243 millimeter regen. Gelukkig duren deze buien meestal niet lang. De zuidwestelijke moesson is sterker op de noordelijke eilanden en veroorzaakt winden en ruwe zeeën. De noordoostelijke moesson (van oktober tot eind november) is minder intens en brengt gewoonlijk korte buien en onweersbuien in de namiddag met zich mee, die echter vaak snel weer voorbij zijn.

Gedurende deze periode hebben de Malediven ook te maken met een hoge vochtigheidsgraad en veel bewolking. Over het algemeen is het moessonseizoen vrij mild en veel minder intens dan in de buurlanden. Tussen die korte buien door schijnt de zon. Ondanks het moesson weer zijn hevige stormen, cyclonen en orkanen zeer zeldzaam op de Malediven, dankzij de ligging van het eiland.

Het droge seizoen loopt van december tot april, met warme temperaturen en een heldere, zonnige hemel. Hoewel het af en toe nog kan regenen, valt er in deze periode over het algemeen zeer weinig regen. Het mooie weer zorgt ook voor een uitstekende strandsfeer en veel bezoekers genieten van snorkelen, eilandhoppen en zwemmen tijdens dit seizoen. De zeetemperatuur ligt constant tussen een zeer aangename 27 en 29 ° C en is heel geschikt voor vele wateractiviteiten.

Cijfers: 

JANFEBMAAAPRMAIJUNJULAUGSEPOKTNOVDECDEC
Temperatuur - dag303131323130303030303030
Temperratuur - nacht252526262626262525252525
Neerslag (mm)755073132216172147188243222201200

Beste Tijd Om Te Bezoeken

De temperaturen op de Malediven blijven het hele jaar door heerlijk warm, rond de 29 ° C, en dalen 's nachts maar een paar graden. Er is gemiddeld 10 uur zon per dag en de watertemperatuur zakt amper onder de 25 ° C.

Het regenseizoen loopt van mei tot november en wordt over het algemeen beschouwd als het laagseizoen. In deze tijd van het jaar kan het er iets minder druk zijn en liggen de tarieven vaak een pak lager. Zelfs tijdens het regenseizoen is er nog steeds veel zon tussen de korte regenbuien door, de regen valt meestal aan het einde van de dag of 's nachts. Het is echter niet ongewoon dat er meerdere zonnige dagen achter elkaar zijn. Dus laat het seizoen je niet afschrikken. Als je een beetje regen niet erg vindt, is het een prima tijd om de Malediven te bezoeken.

Het hoogseizoen loopt van december tot april, wanneer het droger, heter en minder winderig is. Bekend als de meest populaire tijd om te bezoeken, is het droge seizoen ook het drukste en duurste. De meeste reizigers zien dit als de beste tijd om te gaan, maar er zijn nog andere factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van je reistijd, zoals wanneer je de beste aanbiedingen kunt vinden of specifiek onderwaterleven wilt zien en bepaalde watersportactiviteiten kan beoefenen.

De Malediven hebben ook prachtige tropische wateren en de beste maand om te zwemmen is april, wanneer de watertemperatuur 30 ° C is.

Duikliefhebbers kunnen het hele jaar door genieten van geweldige weer- en temperatuursomstandigheden, aangezien de watertemperatuur constant tussen een zeer aangename 28 en 30 ° C ligt. Het zicht onder water neemt iets toe tijdens het droge seizoen - met name van januari tot april, hoewel de stroming dan sterk kan zijn. Het regenseizoen daarentegen brengt koelere temperaturen en een toestroom van hamerhaaien en ander divers onderwaterleven.

Het surfseizoen loopt van midden februari tot en met november, wanneer de grootste golven te vinden zijn. Als je op zee wilt kanoën of kajakken, kan je beter niet tijdens het surfseizoen komen. De wateren zijn rustiger in december en januari.