NUTTIGE INFORMATIE

Goed om weten voordat je naar de Malediven vertrekt

Bij Exotic Trails zijn we van mening dat een goed geïnformeerde reiziger een veiligere reiziger is. Met dit in gedachten hebben we een gemakkelijk te navigeren reisinformatie sectie over de Malediven samengesteld.

Leer meer over de geschiedenis en cultuur van de Malediven, het eten en drinken dat je moet proberen en wat je in je koffer moet stoppen. Lees meer over de natuur, het weer en de geografie van de Malediven, samen met ‘Country Quickfacts’ samengesteld door onze reisexperts. Onze –tips voor wereldreizen, evenals onze informatie over het benodigde visum en gezondheid, zullen je helpen om goed voorbereid te zijn voor een veilige en plezierige reis. De enige manier waarop je mogelijk meer kunt leren over het land, is door aan je reis te beginnen en het land zelf ontdekken. Begin met verkennen… boek vandaag nog een van onze Malediven-vakanties!

We raden je ten zeerste aan onze reisadviseurs te raadplegen voor actuele informatie en advies over je bestemming: veiligheid, immigratie-eisen, gezondheid, lokale wetten en gebruiken.

Voor je vertrek naar de Malediven of zelfs tijdens je verblijf geven wij je ook graag up-to-date lokaal advies of informatie.

Tijdsverschil

Lokale tijd : + 4:30 uur (winter) / + 3:30 uur (zomer)
Bijv:   Brussel 12:00u = 16:30u in Malé ( Wintertijd)
Brussel 12:00u = 15.30u in Malé ( Zomertijd)

Wanneer Te Bezoeken

De Malediven, gelegen in de schitterende Indische Oceaan, zijn een adembenemende bestemming die bekend staat om haar luxe vakanties en tropische romantiek. Wanneer je een vakantie naar de Malediven plant, kan het handig zijn om te weten wat de beste tijd van het jaar is om te bezoeken. Er zijn veel factoren die je reisplannen naar de Malediven kunnen beïnvloeden, zoals het weer, het hoogseizoen en de prijzen. Raadpleeg ons persoonlijk of onze seizoensgids om de beste reistijd naar de Malediven te bepalen.

Bekijk onze klimaatgids voor een overzicht per maand om de beste periode te vinden voor een bezoek aan de Malediven.

Grote internationale luchtvaartmaatschappijen zoals Emirates (via Dubai) en Qatar Airways (via Doha) vliegen het hele jaar door dagelijks vanuit Zaventem naar de Sri Lanka. Onze Nederlandse klanten kunnen vertrekken vanuit Amsterdam of Düsseldorf. We raden je aan de vertrekvlucht 's middags te nemen, zodat je rond 08:35 uur (via Dubai) of 09:00 uur (via Doha) in Colombo aankomt. Hierdoor heb je bij aankomst nog een volledige dag voor je.

Reisverzekering

Op al onze meerdaagse reizen is een reisverzekering verplicht. Als je geen reisverzekering hebt, kunnen we een verzekeringspakket regelen dat bij jou en je reisplannen past, zodat je met een gerust hart op vakantie kunt vertrekken. Als je avontuurlijke activiteiten (bijv. duiken) plant tijdens je vakantie, moet je de kleine lettertjes in de polis controleren om er zeker van te zijn dat deze gedekt zijn. Je moet verzekerd zijn voor medische kosten in het buitenland en voor eventuele nood repatriëring als gevolg van ziekte/ernstige verwondingen. Daarnaast raden wij je aan om een annulatie- en een bagageverzekering af te sluiten.

Naar Maledien & Vluchten

De Malediven, gelegen in de Indische Oceaan, zijn slechts een korte vlucht verwijderd van Colombo - Sri Lanka. Door de strategische ligging is het gemakkelijk bereikbaar via alle belangrijke vlieg- en zeeroutes.

De aankomst luchthaven voor onze gasten is Malé. Velana International Airport (Hulule) ligt ongeveer 2 km ten noordoosten van de hoofdstad Malé.

Twee grote internationale luchtvaartmaatschappijen, Emirates (via Dubai) en Qatar Airways (via Doha) vliegen het hele jaar door dagelijks vanuit Zaventem naar de Malediven. Voor onze Nederlandse klanten is er een mogelijkheid om vanuit Amsterdam of Düsseldorf te vertrekken. We raden je gewoon aan om de vertrek vlucht 's middags te nemen, zodat je om 07.40 uur (via Dubai) of 07.50 ( via Doha) in Malé aankomt om zo een eerste volledige incheck-dag op de Malediven te genieten. Onze klanten die een combinatie reis, Sri Lanka -Malediven maken, vertrekken om 07:20 uur vanuit Colombo en komen om 08:15 uur aan in Malé.

Toelatingseisen: Paspoorten / Visa & Douane

Paspoort: Alle internationale passagiers hebben een geldig paspoort nodig om Malediven binnen te komen. Je paspoort moet minimaal zes maanden geldig zijn na de datum van je terugreis.

Houd er rekening mee dat we je paspoortgegevens nodig hebben voordat we je boeking kunnen aanvaarden. Indien je je paspoort vernieuwt na je boeking, bezorg ons dan zo snel mogelijk je nieuwe paspoortgegevens.

Visum: Om de Malediven als toerist te bezoeken hoef je vooraf geen visum aan te vragen.Toeristen krijgen bij aankomst een visum voor 30 dagen. Je moet echter wel aan de basisvereisten voor binnenkomst voldoen om toegang te krijgen van de immigratiedienst:

  • Een vooruitbetaalde hotelreservering.
  • Je hebt een landingskaart nodig die door de bemanning van je vlucht moet worden uitgedeeld. Je kunt ook kaarten vinden vlakbij de immigratie balie. Om toestemming van de immigratiedienst te krijgen moet je op de landingskaart de juiste gegevens vermelden, zoals naam, adres, paspoortnummer, en een bewijs voorleggen van boeking bij een resort, hotel of cruiseboot. Zonder vooraf geboekte accommodatie wordt je de toegang geweigerd.
  • Voldoende financiële middelen voor de geplande verblijfsperiode op de Malediven.
  • Bevestigde doorreis- / retourtickets naar het thuisland of naar het land van verblijf.
  • In-reisfaciliteiten voor verdere bestemmingen: bijvoorbeeld een geldig visum of verblijfsvergunning.
  • Vaccinatiecertificaat tegen gele koorts, indien van toepassing (in het geval je uit landen komt waar gele koorts heerst, zoals Centraal-Afrika of Zuid-Amerika)
  • Een door de WHO erkend COVID-19-vaccinatiecertificaat of COVID-negatief PCR-testresultaat (test afgenomen 72 uur voor vertrek naar de Malediven, gerekend vanaf de eerste haven van inscheping op weg naar de Malediven), bij te voegen bij het Traveler Health Declaration (THD) formulier. Traveler Health Declaration moet worden ingevuld en ingediend door alle reizigers die van en naar de Malediven reizen, binnen 24 uur voorafgaand aan hun reis. Je kunt het formulier elektronisch indienen via http://imuga.immigration.gov.mv
  • De toegestane verblijfsduur wordt vermeld in het paspoort. Bezoekers wordt aangeraden te controleren of het het aantal toegestane verblijfsdagen in het paspoort correct is vermeld Als toerist mag je op de Malediven geen enkele vorm van handel, beroep of betaalde arbeid uitoefenen.

Douaneregelingen:

Goederen verboden om in te voeren:

  • Het is verboden om alcohol mee te nemen naar de Malediven. Daarom wordt aangeraden geen sterke drank en alcoholische producten te kopen in de vlucht of belastingvrije winkels op weg naar de Malediven. Deze goederen zullen immers bij aankomst op de luchthaven in beslag worden genomen. Sterke drank, bier en andere alcoholische dranken zijn echter in alle toeristische resorts / hotels verkrijgbaar.
  • Varkensvlees en zijn bijproducten. Volgens de Maldivische wet is de invoer van varkensvlees en zijn bijproducten zonder voorafgaande toestemming verboden. (varkensvleesproducten met een speciale vergunning zijn verkrijgbaar op de vakantie-eilanden).
  • Pornografisch materiaal (zeer ruim gedefinieerd) inclusief seksspeeltjes, boeken, tijdschriften, films, video's, dvd's en software.
  • Explosieven en wapens.
  • Religieus materiaal dat de aanstootgevende is voor de islam, afgoden voor aanbidding.

Opmerking: Alcoholische dranken en souvenirs (bijv. Boeddhabeelden) uit Sri Lanka mag je niet meenemen naar de Malediven.

Narcotica en psychotrope stoffen zijn ten strengste verboden en strenge boetes en gevangenisstraffen zijn van toepassing op overtredingen.

Let op

    • Tabak en tabaksproducten: Alle tabaksproducten moeten een gezondheidswaarschuwing label dragen zoals voorgeschreven door het ministerie van Volksgezondheid.

Opmerking:

  • Alle passagiers komen in aanmerking voor een vrijstelling van invoerrechten tot een maximum van 200 sigaretten, 25 sigaren en 250 g tabak.
  • Medicatie: De meeste medicijnen kan je meenemen wanneer je de Malediven binnenkomt, zolang de hoeveelheid die je bij hebt niet groter is dan wat je nodig hebt voor de duur van je verblijf op de Malediven.
  • Uitrusting voor fotografie en duiken: Als je zeer geavanceerde of veel foto- of duikuitrusting meeneemt, is het raadzaam om je resort voor aankomst op de hoogte te stellen van de details. Geef een lijst met details over de apparatuur (serienummers en dergelijke) om vertraging op de luchthaven bij aankomst te voorkomen. Alle achtergebleven artikelen zullen worden onderworpen aan invoerrechten.

Algemene regels voor het vliegen met een drone op de Malediven: Op basis van ons onderzoek en interpretatie van de wetten, zijn hier de belangrijkste regels die je moet kennen voor het vliegen met een drone op de Malediven.

  • Het is toegestaan om op de Malediven met een drone te vliegen voor recreatief en commercieel gebruik na het verkrijgen van een goedkeuring van de Maldives National Defense Force (MNDF) en een vergunning van de Maldives Civil Aviation Authority (MCAA).
  • Vlieg alleen bij daglicht en bij goede weersomstandigheden
  • Vlieg niet hoger dan 120 meter boven de grond.
  • Vlieg niet over mensen heen.
  • Vlieg niet in de buurt van militaire installaties, energiecentrales of enig ander gebied dat aanleiding kan geven tot bezorgdheid bij de lokale autoriteiten.
  • Vlieg niet in de buurt van luchthavens of in gebieden waar vliegtuigen actief zijn.

Opmerking:

  • Gebieden waar met drones kan worden gevlogen zijn zeer beperkt op de Malediven, aangezien een groot deel van het land bestaat uit eilanden met havens voor watervliegtuigen.
  • Houd er rekening mee dat sommige luchtvaartmaatschappijen je drone enkel aan boord toelaten als de batterijen zijn losgekoppeld en tijdens de reis in een brandkoffer zijn geplaatst. De meeste luchtvaartmaatschappijen hebben een limiet voor batterij voltage gebaseerd op de aanbeveling van de Transportation Security Administration (TSA).

Vertrek vanaf de luchthaven van Malé, douane en immigratie:

Houd er rekening mee bij vertrek dat de uitvoer van zand, schildpadden, schelpen en een reeks zeeproducten ook verboden is.

Gezondheidszorg en hygiëne

Voordat je een reis naar de Malediven plant, is het belangrijk om het gezondheidszorgsysteem van het land te kennen zodat je niet voor verrassingen komt te staan, mocht je met medische noodgevallen te maken krijgen.

Wat betreft verkeersongevallen, epidemiologische en tropische ziekten, zijn de Maldiven geen gevaarlijke bestemming. Naar regionale maatstaven is er een uitstekende gezondheidszorg en hygiëne bewustzijn. Om je gezondheid niet in het gedrang te brengen, moet je enkel redelijk en en voorzichtig zijn.

Met een kleine en verspreide bevolking heeft de gezondheidszorg op de Malediven de afgelopen drie decennia uitzonderlijke veranderingen ondergaan. Een van de belangrijkste verbeteringen zijn de enorme investeringen in infrastructuur. Momenteel bieden de publieke en private sector samen gezondheidszorg aan overal op de Malediven. Er zijn slechts twee ziekenhuizen in Male, het Indira Gandhi Memorial Hospital en het privéziekenhuis ADK, die moderne medische faciliteiten bieden tegen een hoge prijs. Daarom moet een patiënt in geval van ernstige ziekte en andere chronische medische aandoeningen worden geëvacueerd naar overzeese ziekenhuizen in India of Sri Lanka, waar adequate medische zorg beschikbaar is.

Het is erg belangrijk om een uitgebreide reisverzekering af te sluiten zodat je zich geen zorgen hoeft te maken over mogelijke medische kosten op de Malediven. De medische kosten in de hoofdstad Malé en op de bewoonde eilanden zijn over het algemeen erg laag, maar zelfs basis geneesmiddelen kunnen in een resort erg duur zijn. Normaal gesproken moet je de behandeling vooraf betalen (bewaar de bonnetjes om de kosten later bij je ziektekostenverzekering terug te vorderen). Zorg ervoor dat je een goede ziektekostenverzekering hebt en dat deze dure evacuaties per watervliegtuig, helikopter of speedboot dekt.

De Maledivische gezondheidsdienst is sterk afhankelijk van artsen, verpleegkundigen en tandartsen uit het buitenland, en de faciliteiten buiten de hoofdstad zijn zeer beperkt. Maar de meeste resorts hebben een eigen arts, of delen er een met een ander nabijgelegen resort. Als je echter ernstig ziek wordt, moet je naar Malé gaan, of naar de dichtstbijzijnde hoofdstad van het atol waar een ziekenhuis is als je je in een afgelegen resort bevindt. EHBO-voorzieningen zijn beschikbaar op resort-eilanden en een decompressiekamer is gemakkelijk te bereiken in geval van een duik noodgeval.

Aanbevolen vaccinaties: De enige vaccinatie die officieel verplicht is op de Malediven is die tegen gele koorts als je uit een gebied komt waar gele koorts endemisch is. Malaria-profylaxe is niet nodig. Basisvaccinaties voor reizigers, zoals inentingen tegen hepatitis, tetanus, tyfus en cholera, zijn echter altijd aan te bevelen.

Muggen: De muggenpopulatie verschilt van eiland tot eiland, maar is meestal niet al te hinderlijk omdat er maar weinig gebieden met open zoet water zijn waar ze kunnen broeden en de meeste resorts hun eilanden besproeien om muggen uit te roeien. Het kan echter geen kwaad om je eigen insectenwerend middel mee te nemen! Vooral omdat deze geïmporteerd moeten worden en dus erg duur zijn op het eiland. Bovendien kunnen in bepaalde periodes van het jaar (meestal na hevige regenval) de muggen wel hinderlijk zijn en is een insectenwerend middel aangewezen.

Dengue-koorts, een virale ziekte die wordt overgedragen door muggen, komt voor in sommige Maledivische dorpen, maar vormt geen aanzienlijk risico op de resorts of in de hoofdstad.

 

Veiligheids- En Reisadvies

De Malediven is één van de meest veilige landen ter wereld om te reizen. Toerisme is de belangrijkste bron van inkomsten voor de natie en de regering heeft tal van maatregelen genomen om de veiligheid en het welzijn van elk individu te waarborgen. Of het nu over land of over zee is, elk transportmiddel is onderworpen aan bepaalde regels om de reizigers een aangename en veilige reis te garanderen. Of het nu de hoofdstad is of de afgelegen eilanden, je kunt alle plaatsen zonder gevaar verkennen. Voordat je het archipel bezoekt, moet je wel op de hoogte zijn van een aantal zaken zodat je niet alleen een leuke reis hebt, maar ook een veilige.

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden tijdens het verblijf in de Malediven, kunnen onze Belgische en Nederlandse klanten assistentie vragen van de respectievelijke ereconsulaten van België en Nederland. De consulaire ondersteuning kan beperkt zijn, aangezien België en Nederland geen diplomatieke post hebben op de Malediven. Voor dringende zaken is er passende hulp beschikbaar via de Belgische Ambassade in New Delhi, India of de Nederlandse Ambassade in Colombo, Sri Lanka, die de zaken in de Malediven behartigen.

De consulaire bijstand van de ambassade wordt alleen verleend in gevallen waarin de bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of particuliere dienstverlenende bedrijven (bank, verzekering en reisbureau) niet in staat zijn om te helpen en aan landgenoten die tevergeefs hulp hebben gezocht van deze bevoegde plaatselijke autoriteiten of particuliere dienstverlenende bedrijven; bijvoorbeeld het regelen van een voorlopige reispas bij verlies van paspoort of humanitaire hulp bij noodgevallen.

Indien een vriend of familielid tijdens een verblijf op de Malediven iets is overkomen, neem dan contact op met het ministerie van Buitenlandse Zaken in Brussel of Den Haag. Voor meer informatie: nuttige adressen.

Criminaliteit: Het is een feit dat, ondanks strikte wetshandhaving, geen enkel land ooit volledig vrij is van criminaliteit.Gelukkig, worden de Malediven beschouwd als bijzonder veilig voor de toeristen. Het misdaadcijfer en de opsluiting percentages zijn vrij laag. Echter, kleine diefstallen en overvallen komen de laatste jaren meer en meer voor, vooral in de hoofdstad Malé. Daarom moet je bij het reizen naar openbare plaatsen, zoals stranden in Malé, waakzaam zijn voor je persoonlijke bezittingen en deze nooit onbeheerd achterlaten. Pas ook op voor de zakkenrollers in drukke openbare plekken in de stad Malé. Loop niet te pronken met dure bezittingen die ongewenste blikken kunnen trekken.

Veiligheid in resorts:
Omdat de resorts zich op afgelegen eilanden bevinden, is de veiligheid van hun gasten een prioritair. Ze hebben allemaal een goed ingesteld beveiligingssysteem. Toch is het raadzaam om je spullen in kluisjes op te bergen in plaats van onbeheerd in je kamer te laten liggen terwijl je buiten je hotelkamer bent. Volgens een betrouwbare website is het verlies van paspoorten een van de meest voorkomende problemen van toeristen op de Malediven. Je kunt dit voorkomen door ervoor te zorgen dat je je waardevolle spullen veilig in je kluis op de kamer bewaart.

Natuurrampen: Incidentele plotselinge overstromingen hebben zich voorgedaan op laaggelegen eilanden tijdens perioden van bijzonder zware regenval. Bij overstromingen dien je het advies van de plaatselijke autoriteiten op te volgen.

Transportveiligheid: Omdat het een eilandstaat is, is vervoer over zee de belangrijkste manier van transport. Ofwel boten (Dhoni of speedboten) of verschillende watervliegtuigen, "air-taxi's" zoals het plaatselijk wordt genoemd, opereren in de archipel om tussen de eilanden te pendelen. Om veiligheidsredenen stopt alle vervoer over zee ongeveer een uur voor zonsondergang. Dus als je 's nachts op de Malediven aankomt, moet je de nacht doorbrengen in een van de hotels in Malé en vervolgens overdag naar je bestemming reizen.

De veiligheidsnormen van deze vervoersmiddelen verschillen vaak van wat je thuis gewend ben. Toch zijn de meeste boten en vliegtuigen in redelijk goede staat. Alle Dhoni's speedboten en watervliegtuigen zijn goed onderhouden en worden regelmatig gecontroleerd door overheidsinstellingen en ook willekeurig door internationale touroperators. De exploitanten van de vaartuigen nemen veilige routes om rond de eilanden te varen.

Reizen met kinderen: De Malediven zijn een buitengewoon veilige bestemming voor kinderen, met bijna geen medische gevaren vanuit de omgeving. De grootste zorg, zoals bij alle reizigers, is de kracht van de zon. Zorg ervoor dat kinderen goed ingesmeerd zijn met waterproof zonnebrandcrème (best om dit mee te nemen aangezien deze producten in de resorts zeer duur kunnen zijn) en dat ze het de eerste dagen rustig aan doen. Een zonwerend surfpak of een all-body badpak houdt schadelijke stralen tegen.

Reizigersdiarree (turista): Verandering van water, voedsel of klimaat kan een milde aanval van diarree veroorzaken, maar een paar overhaaste toiletbezoekjes zonder andere symptomen duiden niet op een ernstig probleem. Uitdroging is het grootste gevaar bij diarree. Voldoende vocht en rehydratatiezouten blijven de oplossing voor deze aandoening.

Zon, zee en strand - veiligheidsmaatregelen: Zonneproducten: De Malediven liggen precies op de evenaar, waar de zon met een hoek van 90 graden rechtstreeks schijnt. Het heeft dus het hele jaar door van de sterkste zonnestralen ter wereld, dus neem de nodige maatregelen om ervoor te zorgen dat je goed beschermd blijft. Tenzij je van nature een zeer donkere huid hebt, moet je overmatige blootstelling aan de zon vermijden en je lichaam bedekken. We raden aan om voldoende waterproof zonnecrème met factor 50 en zink mee te nemen. Hoewel de meeste resorts op de eilanden ze verkopen, kan het veel duurder zijn dan thuis. Zonnecrème is niet genoeg als je lang in het water bent. Draag een T-shirt tijdens het snorkelen of zwemmen om ernstige zonnebrand te voorkomen. Het dragen van surf kledij met lange mouwen en leggings en een goede zonnehoed zijn essentieel voor bescherming tegen de zon.

Zee: Op de Malediven zul je merken dat je op meer dan één manier van de zee kan genieten. Maar, voordat je de zee induikt, zijn er enkele feiten waarmee je rekening moet houden voor een veiligere vakantie. Afgezien van de ruwe getijdenstromingen die tijdens de moesson ontstaan, zijn de zee en de lagunes gewoonlijk het hele jaar door kalm en rustig, waardoor het volkomen veilig is om te zwemmen voor zowel amateurs als ervaren zwemmers. Vergeet echter niet om je huid en haar goed te verzorgen na een lange zwempartij.

Voordat je naar het strand gaat, check je best de dagelijkse weersvoorspellingen. Ga nooit zonder toezicht zwemmen en ga niet in zee als de rode vlag op het strand wordt gehesen. Ga ook niet in zee na zonsondergang, want 's nachts liggen haaien en palingen in het water op de loer.

Strand: De Malediven zijn gezegend met prachtige koraalriffen. Helaas liggen er op het strand wel talloze gebroken stukjes koraal en schelpen waar je je kan aan bezeren. Deze vervelende stukjes kunnen je vakantie verpesten met een geschaafde voet of verwonde tenen. Pas dus op waar je stapt en/of draag waterschoenen of slippers om te voorkomen dat je voeten gewond raken.

Duikveiligheid: Volgens de officiële statistieken zijn zwem- en duik gerelateerde incidenten een ander veel voorkomend probleem waarmee toeristen op de Malediven worden geconfronteerd. Wees steeds alert en bewust van de gevaren van zwemmen en duiken. Controleer de stromingen en getijden voordat je het water ingaat en duik nooit alleen of zonder voorafgaande training.

Gezondheidsvereisten voor de duikers: Officieel moet een arts je controleren voordat je een cursus gaat doen, en een gezondheidsformulier invullen. In de praktijk laten de meeste duikscholen je duiken of een cursus volgen als je jonger bent dan 50 jaar, maar de controle door een arts wordt toch sterk aanbevolen,zeker als je problemen heeft met je ademhaling, oren of sinussen. Als je astmatisch bent, andere chronische ademhalingsmoeilijkheden of problemen met het binnenoor hebt, duik je beter niet. Houd er rekening mee dat de meeste duikcentra je niet laten duiken als je regelmatig medicijnen neemt voor andere aandoeningen.

Veilig duiken: De volgende wetten zijn van toepassing op recreatief duiken op de Malediven, en divemasters dienen deze te handhaven:

  • De maximale diepte is 30 meter - dit is de wet op de Malediven.
  • De maximale tijd is 60 minuten.
  • Geen decompressieduiken.
  • Elke duiker moet een duikcomputer bij zich hebben.
  • Verplichte veiligheidsstop van drie minuten op 5m.
  • Laatste duik uiterlijk 24 uur voor een vlucht, inclusief watervliegtuigen.

Decompressieziekte: Dit is een zeer ernstige aandoening die meestal, maar niet altijd, verband houdt met duikfouten.De meest voorkomende oorzaken van decompressieziekte zijn te diep duiken, te lang op diepte blijven of te snel opstijgen.

Vermijd vliegen na het duiken. Bij het vliegen komt er immers sneller stikstof vrij uit het bloed. Vluchten op lage hoogte, zoals per watervliegtuig kunnen even gevaarlijk zijn omdat deze vliegtuigen geen drukcabine hebben.

De enige behandeling voor decompressieziekte is de patiënt in een decompressiekamer te plaatsen. De benodigde tijd in de kamer is gewoonlijk drie tot acht uur. Tragisch genoeg zijn er op de Malediven af en toe toeristen overleden aan de gevolgen van decompressieziekte, dus voorzorgsmaatregelen zijn zeer belangrijk.

Duikverzekering: Alle duikers moeten een verplichte Maledivische duikverzekering afsluiten vóór hun eerste duik op de Malediven. Dit gebeurt automatisch bij de duikschool waar je je eerste duik maakt en is niet duur. Deze verzekering blijft 30 dagen geldig, ongeacht waar in het land je duikt.

Naast de normale reisverzekering is het een goed idee om een specifieke duikverzekering af te sluiten, die de evacuatie naar een recompressie faciliteit en de kosten van een hyperbare behandeling in een kamer vergoedt. Evacuatie gebeurt normaal gesproken per gecharterde speedboot of watervliegtuig, die beide erg duur zijn.

Geld & Valuta

De munteenheid op de Malediven is de Maldivische Rufiyaa (MVR) en is niet inwisselbaar, dus kan niet van tevoren worden gekocht. je kunt op de luchthaven geld wisselen bij de Bank of Maldives Foreign Exchange-balie, het enige wisselkantoor.

Maar je hebt niet veel Rufiyaa nodig tijdens je verblijf op de Malediven. Je kun in de hotels en op het hoofdeiland Malé betalen met de gangbare creditcards (bij voorkeur Mastercard of Visa). Betalen met zowel MVR als USD is alleen mogelijk in de hoofdstad Malé. Je mag USD of Euro onbeperkt in- en uitvoeren.

Op de luchthaven en in de resorts zijn alle prijzen vermeld in USD, het enige aanvaarde wettig betaalmiddel worden geaccepteerd. Maar ook de Euro wordt algemeen geaccepteerd als betaalmiddel. Als je USD of Euro gebruikt voor transacties, houd er dan rekening mee dat munten niet worden geaccepteerd en dat sommige bedrijven geen oude of beschadigde bankbiljetten accepteren. Wisselgeld wordt teruggegeven in Rufiyaa en niet in dollar. Wanneer je een creditcard gebruikt voor transacties, let dan op de extra kosten die dit met zich meebrengt.

Geld opnemen bij een geldautomaat is over het algemeen niet mogelijk op de Malediven.

Eten & Drinken

Eten:
Maledivisch eten kan op het eerste gezicht een vrij beperkte aangelegenheid zijn. Het meeste voedsel dat in de resorts wordt geserveerd, wordt geïmporteerd. De kleine oppervlakte van het land en de tropische ligging aan de oceaan, zorgen ervoor dat fruit, vis en kokosnoot de hoofdingrediënten zijn van veel gerechten. De meeste maaltijden bestaan uit vis bereid met kruiden, meestal gecombineerd met rijst of chapati (Indiaas dun brood). Vlees en kip worden alleen geserveerd bij feestelijke gelegenheden. Nationale gerechten zijn viscurry's, gedroogde vis en vissoep.

De rijkdom aan eetgelegenheden op de Malediven biedt echter ook een internationale culinaire ervaring van hoog niveau. Verschillende resorts hebben onderwater-restaurants om gasten echt onder te dompelen in wat de Malediven allemaal te bieden heeft. Sommige resorts trekken ook beroemde chef-koks aan of organiseren kooklessen voor een extra speciale ervaring.

Drinken:
Bijna elk eiland beschikt over een eigen ontziltingsinstallatie om vers water uit de kraan te halen. Het blijft echter aangewezen om flessenwater te gebruiken omdat he is. Als je twijfelt, vraag het dan altijd na. Kraanwater is volkomen veilig om je mond te spoelen.

Omdat het land een islamitische natie is, is het gebruik van alcohol verboden voor de lokale bevolking, maar het is wel toegestaan en verkrijgbaar in alle toeristische resorts. De lokale bevolking drinkt liever 'Raa' of thee. Raa is een traditionele drank en de meest populaire drank op dit eiland. Het is een heerlijk zoete drank die uit palmbomen wordt gewonnen en gegist voor consumptie. Thee wordt van nature als drankje geserveerd en wordt meestal ook bij de maaltijden gegeven in cafés, restaurants en bars. Het kokoswater is ook erg lekker en gezond.

Cocktails: De Malediven is een plek waar u kunt genieten van enkele van de beste originele cocktails die u ooit bent tegengekomen. De ‘Maldivian Lady’ is er zo één en wordt geproduceerd met een mix van kokos rum, lychee likeur, sinaasappel- en ananas sap. Er is ook de ‘Golden Chronicle’, ‘Thai Me Up’ ende zeer populaire ‘Biyadhoo Special’. Deze elegant drankjes zijn enkele van de top opties waar de meeste bezoekers de voorkeur aan geven. Ze zijn zeker het proberen waard samen met verschillende andere cocktails. Aangezien cocktails alcohol bevatten, kan je ze wel alleen in resorts krijgen.

Wijn en bier: Je kunt ook genieten van wijn op de Malediven, maar sommige restaurants en bars hebben slechts een beperkt aantal rode en witte wijnen op voorraad. Voor bierliefhebbers zijn er de bekende internationale merken zoals Heineken en Carlsberg, Singaporese Tiger en zelfs enkele Belgische merken zoals Duvel, Westmalle en Chimay.

Elektriciteit

Op de Malediven is het standaard voltage 230 V en de frequentie 50 Hz. Je kan je elektrische apparaten gebruiken met een standaard voltage tussen 220 - 240 V. en je kan er de stekkers gebruiken die in EU-landen worden gebruikt. Om zeker te zijn controleer je het etiket op het apparaat. Sommige apparaten hebben nooit een omvormer nodig. Als er staat ' INPUT: 100-240V, 50/60 Hz' kan het worden gebruikt in alle landen van de wereld. Dit geldt meestal voor opladers van tablets/laptops, fotocamera's, mobiele telefoons, elektrische tandenborstels etc.

Telefoneren & Internet

Land netnummer van de Malediven: +960
Hoe lang of kort je verblijf op de Malediven ook mag zijn, je wilt zeker altijd verbonden blijven met de rest van de wereld. Je kan internationaal bellen met je gsm of de vaste lijn op je kamer. Beide zijn echter erg duur. Je kan beter apps zoals WhatsApp of Viber gebruiken om naar het buitenland te bellen.

Ondanks de afgelegen ligging en geografische bijzonderheden, kan je op de meeste resorts genieten van een stabiele dekking voor mobiele en internetverbinding, zelfs als je je verder weg waagt. De meeste resorts en hotels, zelfs op afgelegen eilanden, bieden gratis wifi-internetverbinding. In sommige resorts moet je betalen voor internet en dat kan prijzig zijn. Controleer voordat je naar de Malediven vertrekt of het resort waar je verblijft gratis wifi aanbiedt. Zo niet, dan is het beter om, bij aankomst op de luchthaven van Malé, een simkaart voor internet 'On-the-go' te kopen . Je kan kiezen uit toeristische of lokale simkaarten en uit verschillende minuten- en datapakketten.

Zorg ervoor dat je telefoon ontgrendeld is voordat je naar de Malediven reist. De roamingkosten kunnen erg hoog oplopen en als je telefoon is gekoppeld aan een netwerk provider, is het voordeliger om een ontgrendelde telefoon mee te nemen voor je verblijf op de Malediven en een lokale simkaart te kopen.

Mobiliteit & Transfers

Aangezien deze paradijselijke bestemming uit een aantal eilanden bestaat, fungeren de lokale boten "Dhonis" als het gebruikelijke en gemakkelijke vervoermiddel voor korte afstanden tussen de eilanden . Afhankelijk van de afstand tussen de resorts en de internationale luchthaven Velana, zijn een snelle tocht met een speedboot, helikopters, watervliegtuigen en binnenlandse vluchten de andere vervoersopties. Hotel- en luchthaventransfers worden met zoveel mogelijk passagiers tegelijkertijd uitgevoerd, soms slechts één keer per dag op een vast tijdstip.

Transfers naar verder weg gelegen eilanden waarvoor de zee moet worden overgestoken, worden doorgaans niet in het donker uitgevoerd. Omwille van slechte weersomstandigheden en door de vaste boot- en vluchtschema’s moet je soms enige tijd wachten voordat je transfer wordt uitgevoerd. De meeste resorts hebben hun eigen lounges op de luchthaven waar je drankjes en eten kunt kopen, Indien gewenst, kan je van tevoren een diner aanvragen.

 

Alle belastingen en transfers zijn altijd inbegrepen in ons reispakket.

 

Fotograferen

Op de Malediven mag je bijna alles fotograferen. Het wordt wel altijd zeer op prijs gesteld als hiervoor toestemming wordt gevraagd.

Het is sterk aan te raden om een onderwatercamera mee te nemen. Als je denkt deze enkel tijdens je vakantie in de Malediven te gebruiken, kan je ook een wegwerptoestel kopen. Op sommige eilanden is het ook mogelijk om onderwatercamera's te huren.

We raden u aan om alle camera-accessoires (bijv. SD-kaart en oplaadbare batterijen) mee te nemen, aangezien deze items vrij duur zijn op de Malediven.

Nuttige Contacten & Adressen

Ambassade en Consulaat Malediven: De Malediven hebben geen diplomatieke vertegenwoordiging in Nederland maar wel in België. Dus de dichtstbijzijnde vertegenwoordiging van de Malediven voor Nederland is het consulaat in Brussel.

Ambassade van de Malediven in België
Schumanplein, 11
B 1040 Brussel | België
Tel: +32 (0)2 256 7567
Fax: +32 (0)2 256 7569
E-mail: info@maldivesembassy.be
Website: http://www.maldivesmission.eu

Ambassade van België in India
50-N, Shantipath, Chanakyapuri,
New Delhi 110021 India
Tel: +91 (0)11 4242 8000
Fax: +91 (0)11 4242 8002
E-mail: newdelhi@diplobel.fed.be
Website: www.diplomatie.be/newdelhi
Telefoon van wacht (buiten de kantooruren, tijdens het weekend en de officiële verlofdagen): +91 98101 17931

Ambassade van Nederland in Sri Lanka:
25 Torrington Avenue
Colombo 07
Tel. : 0094 11 251 02 00
Fax. : 0094 11 250 28 55
E-mail : col@minbuza.nl

Ereconsulaat van België op de Malediven
G. Manaam Building, 2/1
Neeloafaru Magu,
20129 Male
Republic of Maldives
Tel : +960 333 44 45
Fax : +960 333 44 61
E-mail : secretary@simdi.com

Ereconsulaat van Nederland op de Malediven
Hon. Consul Sanjay Bansal
STO Aifaanu Building (3e verdieping)
Boduthakurufaanu Magu
Henveiru, Male’ 20026
Republic of Maldives
Telefoon : +960 332 30 69
Fax. : +960 332 23 80
E-mail : sanjay.bansal@sharpholding.com
Openingstijden: Zondag tot en met donderdag
9.00 - 18.00 uur

 

Souvenirs

Op de Malediven zijn veel verschillende souvenirs te koop. Veel eilanden hebben hun eigen specialiteit, zoals het eiland Kashidhoo (Malé atol) dat bekend staat om zijn kokossiroop. Op het eiland Gadhdhoo (Gaafu Dhaalu Atol) worden veel tapijten geweven. Op het eiland Thulaadhoo (Baa Atol) wordt mooi lakwerk gemaakt. Goudsmeden zijn te vinden op het eiland Ribudhoo (Dhaalu Atol) en zilversmeden op het eiland Hulhudeli (Dhaalu Atol). Veel voorkomende souvenirs zijn houten potten, vazen en kistjes met verschillende abstracte motieven erop in de kleuren geel, rood en zwart. Natuurbehoud is van het grootste belang op de Malediven. Je mag dus geen stukjes koraal, schelpen of sieraden waarin dit materiaal is verwerkt, meenemen.

Let op: Alcoholische dranken en souvenirs uit Sri Lanka (bijv. Boeddhabeelden) mag je niet invoeren in de Malediven en dien je op de luchthaven van Malé achter te laten. Je krijgt deze goederen terug wanneer je de Malediven verlaat.
Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de douane: www.customs.gov.mv

Let op
Het is ten strengste verboden om de grote schelpen die te koop worden aangeboden op de stranden en op straat uit te voeren.
Thee, kruiden en gedroogde zaden mogen wel uitgevoerd worden naar Europa. Kijk voor meer informatie over de in- en uitvoer van souvenirs op de website van de Belgische en Nederlandse douane.

Invoeren van souvenirs
De Europese landen, waaronder België en Nederland, hebben strikte regels uitgevaardigd m.b.t de invoer van goederen om de Europese economie, voedselveiligheid en milieu te beschermen. Daarom mag je bepaalde goederen niet invoeren:

    • Bepaalde planten- en diersoorten
      Het gaat niet alleen om levende dieren, maar ook om delen ervan. Denk hierbij aan schelpen of schildpadschilden. Hetzelfde geldt voor voorwerpen die uit deze materialen vervaardigd werden.
    • Namaakartikelen
      In sommige landen is het verleidelijk om namaakproducten zoals horloges, handtassen en T-shirts te kopen. Het importeren en zelfs het kopen van namaak is echter verboden. Bij controle kunnen deze producten in beslag worden genomen en krijgt de reiziger een boete van 50 tot 20.000 euro.