NUTTIGE INFORMATIE

Goed om weten voordat je naar de Sri Lanka vertrekt….

We raden je aan onze experts te raadplegen voor actuele informatie en advies over je bestemming: veiligheid en beveiliging, immigratie-eisen, gezondheid, plaatselijke regels en gebruiken.

Voor je vertrek, maar ook tijdens je verblijf geven wij je graag up-to-date advies of informatie.

Tijdsverschil

Lokale tijd: + 4:30 uur (in winter) / + 3:30 uur (in zomer)

Bijv: Brussel 12:00u = 16:30u in Colombo (winteruur)
Brussel 12:00u = 15.30u in Colombo (zomeruur)

Reisverzekering

Een reisverzekering is verplicht voor al onze meerdaagse reizen. Indien je geen reisverzekering hebt, kunnen wij een verzekeringspakket samenstellen dat bij jou en jouw reisplannen past, zodat je met een gerust hart op vakantie kan vertrekken. Heb je tijdens je tour avontuurlijke activiteiten zoals duiken gepland, kijk dan goed na of deze door je polis gedekt zijn. Je moet verzekerd zijn voor medische kosten in het buitenland en eventuele repatriëring. We raden je ook aan om een annulatie- en bagageverzekering af te sluiten.

Naar Sri Lanka & Vluchten

Sri Lanka ligt in de Indische Oceaan op slechts 24 km van het zuidelijkste punt van India. Dat maakt dat het eiland makkelijk bereikbaar is via alle belangrijke vlieg- en zeeroutes.

De aankomstluchthaven voor Belgische en Nederlandse gasten is Colombo. De Bandaranaike International Airport (CMB) ligt ongeveer 25 km ten noorden van de hoofdstad Colombo.

Grote internationale luchtvaartmaatschappijen zoals Emirates (via Dubai) en Qatar Airways (via Doha) vliegen het hele jaar door dagelijks vanuit Zaventem naar de Sri Lanka. Onze Nederlandse klanten kunnen vertrekken vanuit Amsterdam of Düsseldorf. We raden je aan de vertrekvlucht 's middags te nemen, zodat je rond 08:35 uur (via Dubai) of 09:00 uur (via Doha) in Colombo aankomt. Hierdoor heb je bij aankomst nog een volledige dag voor je.

Toelatingseisen: Paspoorten / Visa & Douane

Paspoort: Alle internationale passagiers hebben een geldig paspoort nodig om Sri Lanka binnen te komen. Je paspoort moet minimaal zes maanden geldig zijn na de datum van je terugreis.

Houd er rekening mee dat we je paspoortgegevens nodig hebben voordat we je boeking kunnen aanvaarden. Indien je je paspoort vernieuwt na je boeking, bezorg ons dan zo snel mogelijk je nieuwe paspoortgegevens.

Visa: Alle buitenlanders (buitenlands paspoorthouders) die Sri Lanka bezoeken, moeten een inreisvisum voorleggen. Net als veel andere nationaliteiten komen de paspoorthouders van EU-landen in aanmerking voor een Sri Lanka-visum. Voor je vertrek dien je online de Electronic Travel Authorization (ETA) aan te vragen via www.eta.gov.lk. Elke bonafide toerist die Sri Lanka binnenkomt met ETA-goedkeuring krijgt een visum voor een periode van maximaal 30 dagen.

Na een succesvolle aanvraag, krijg je de ETA binnen 24 uur online toegestuurd. Er zijn geen paspoortkopieën of foto's vereist. Zorg er wel voor dat je paspoort nog minimaal zes maanden geldig is na de beoogde vertrekdatum uit Sri Lanka.

Je dient de ETA aan te vragen na de officiële bevestiging van je vliegticket. De ETA is slechts zes maanden geldig vanaf de datum van afgifte, vraag het dus niet te vroeg aan.

Een ETA kost 35 USD voor toeristen die maximaal 30 dagen blijven. De betaling voor deze ETA dient online te gebeuren met Visa, MasterCard of American Express.

Als je problemen ondervindt bij het aanvragen van een ETA, aarzel dan niet om met ons contact op te nemen.

Transitpassagiers en kinderen onder de 12 jaar hoeven geen visum aan te vragen.

Als je geen paspoorthouder bent van een Europees land kunnen er andere regels van toepassing zijn en dien je dit na te vragen bij de Ambassade van Sri Lanka in Brussel of Den Haag.

DOUANEREGELINGEN
Wanneer je naar Sri Lanka reist, moet je wat aandacht besteden aan wat je meeneemt. Je 'bagage' betekent je 'persoonlijke bezittingen' die je bij aankomst in Sri Lanka draagt of meebrengt. Die mogen enkel voor persoonlijk gebruik bedoeld zijn, niet voor commerciële doeleinden. Op het invoeren van artikelen in grote en commerciële hoeveelheden zonder aangifte staan zware boetes en bovendien kunnen de goederen in beslag genomen worden. De douane heeft een lijst met goederen die niet ingevoerd mogen worden, en een paar aanvullende beperkingen.

Er zijn enkele beperkingen van toepassing op de volgende items wanneer je deze meebrengt naar Sri Lanka.

  • Goud, juwelen, edelstenen en andere edele metalen:
    Overtuigende hoeveelheid voor persoonlijk gebruik, maar niet voor commerciële doeleinden.
  • Cosmetica, medicijnen en medische hulpmiddelen:
    Overtuigende hoeveelheid voor persoonlijk gebruik, maar niet voor commerciële doeleinden. Maximaal 250 milliliter parfum of eau de cologne.
  • Sterke drank en wijn:
    Maximaal 2 liter sterke en zoete spirit (whisky, rum, gin, wodka, etc.) en 2 liter wijn. Enkel personen ouder dan 18 jaar mogen alcoholische dranken bezitten
  • Sigaretten en tabaksproducten:
    Maximaal 200 sigaretten of soortgelijke producten of 250 gr tabak. Enkel personen ouder dan 18 jaar mogen tabaksproducten bezitten.
  • Souvenirs of cadeautjes
    Niet bedoeld voor commercieel gebruik, tot een waarde van 250 USD of gelijkwaardig.
  • Telecommunicatie en elektronische apparatuur:
    Enkel persoonlijke bezittingen, niet voor commerciële doeleinden.
  • Duikuitrusting, video- en fotocamera's:
    Als je duikuitrusting of zeer geavanceerde professionele uitrustingen en accessoires meebrengt, moet je dit bij aankomst aangeven. Voorzie een gedetailleerde lijst van de apparatuur (serienummers etc.). Op alle achtergelaten artikelen worden invoerrechten geheven.

Enkele items mogen in geen elk geval meegebracht worden:

  • Bepaalde bedreigde plantensoorten (inclusief monsters), levende dieren en hun producten:Verboden of beperkt onder CITES
  • Pornografisch of opruiend materiaal (gedrukt, digitaal of visueel):Elk materiaal dat spot met een religie of geloofsovertuiging.
  • Gevaarlijke drugs en hun bestanddelen, psychotrope stoffen of verdovende middelen:Overtredingen worden vervolgd en kunnen leiden tot een gevangenisstraf.
  • Vuurwapens, munitie, luchtgeweren, explosieven en wapens:(invoervergunning vooraf vereist). Overtredingen worden vervolgd en kunnen leiden tot een gevangenisstraf.
  • Beperking van in-en uitvoeren van vreemde valuta:Reizigers die een bedrag hoger dan 15,000 USD of gelijkwaardig invoeren, dienen dit aan te geven. Reizigers die Sri Lanka verlaten met 5000 USD of meer, moeten het volledige bedrag aangeven.

*  Alle details met betrekking tot de douane van Sri Lanka zijn te vinden op www.customs.gov.lk

Gezondheidszorg en hygiëne

Exotic Trails neemt de gezondheid en veiligheid van haar reizigers ernstig en neemt alle maatregelen om ervoor te zorgen dat reizen voor iedereen veilig, aangenaam en plezierig is. We raden alle reizigers aan om voor vertrek contact op te nemen met de overheid of de Sri Lanka Tourism Development Authority (https://www.sltda.gov.lk/en) voor de meest actuele informatie. Zeker in deze periode van COVID-19 pandemie is dit belangrijk.

In tropische landen heb je meer kans om ziek te worden dan thuis. Door de vochtige warmte krijgen bacteriën een grotere kans om actief te zijn. Sri Lanka is vanuit gezondheidsoogpunt echter minder uitdagend dan veel andere tropische landen: de hygiëne is redelijk, de medische zorg is van een behoorlijk niveau en malaria komt zelfs niet meer voor. Niettemin vind je op het eiland het gebruikelijke scala aan tropische ziekten en is het belangrijk om je tegen ernstige ziekten te beschermen.

Voor een advies op maat wordt aangeraden vier tot zes weken voor vertrek contact op te nemen met je huisarts of de Reisdokter. Laat bij een bezoek altijd de geplande reisroute zien.

Indien je ernstige gezondheidsproblemen hebt, zorg dan dat je alle relevante medische rapporten en voorschriften meeneemt (Engelse vertaling indien mogelijk).

Gelukkig is de standaard van medische zorg in Sri Lanka goed. De meeste artsen spreken Engels en een aanzienlijk aantal van hen is opgeleid in Europa, Noord-Amerika of Australië. Mocht je tijdens je reis door Sri Lanka in het ziekenhuis worden opgenomen, dan vind je de beste ziekenhuizen in Colombo, Kandy en Galle. Toch zijn deze niet zo geavanceerd als onze ziekenhuizen in België en Nederland.

Indien je medische zorgen nodig hebt tijdens je verblijf in Sri Lanka, neem je best contact op met je reisleider of met de receptie van je hotel.

De lokale medische kosten moeten ter plaatse en meestal contant betaald worden. Vraag altijd een officieel factuur, ook voor het extra vervoer, zodat je de kosten kan inbrengen bij je verzekeraar. Enkel medische kosten boven 100 EUR worden door de Belgische zorgverzekering vergoed.

Zorg voor een goede reisverzekering die hospitalisatie bij ziekte of ongeval tijdens je reis dekt.

Hou rekening met onderstaande tropische ziekten en ongevallen:

Reizigersdiarree: Diarree blijft de meest voorkomende klacht onder toeristen die tropische landen bezoeken. In de meeste gevallen is diarree het gevolg van besmet voedsel of water en gaat het na een paar dagen vanzelf over. Dergelijke diarree gaat ook vaak gepaard met buikkrampen, misselijkheid en braken, en in ernstige gevallen hoge koorts.

Het grootste gevaar bij diarree is uitdroging. Tijdens een voorval van diarree gaan water en elektrolyten verloren via vloeibare ontlasting, braaksel, zweet en urine. Uitdroging treedt op wanneer deze verliezen niet worden gecompenseerd.

Hoe diarree te voorkomen:

  • Drink tijdens de reis nooit kraantjeswater maar enkel water uit flessen met verzegelde dop Vermijd ijs en ijsblokjes gemaakt met kraantjeswater.
  • Vermijd onhygiënisch voedsel.
  • Eet nooit rauw of onvoldoende gegaard vlees of zeevruchten.
  • Gebruik hygiënische sanitaire voorzieningen en was je handen regelmatig met zeep.
  • Zorg voor vaccinaties tegen hepatitis A en tyfus voordat je vertrekt, indien aangewezen voor de regio die je bezoekt.

Hoe diarree te behandelen:

  • Bij milde diarree kan je een stopmiddel nemen: Loperamide (imodium): 1 instant tablet of capsule na elke losse ontlasting, maximum viermaal per dag.
  • Stop de inname zodra de diarree beter is of de stoelgang vaster wordt om constipatie te voorkomen.
  • Gebruik het niet langer dan drie dagen.
  • Gebruik het niet tijdens zwangerschap, borstvoeding of bij kinderen jonger dan 6 jaar.

Hoe uitdroging te behandelen:

  •  Bij reizigersdiarree is het voorkomen en behandelen van uitdroging van het grootste belang.
  • Om uitdroging te voorkomen kan een speciale kant-en-klare zout-suikeroplossing of "Oral Rehydration Solution'' (ORS) ingenomen worden. ORS is overal bij de apotheek verkrijgbaar en niet duur. ORS is vooral belangrijk voor personen met een hoog risico op uitdroging, zoals ouderen en jonge kinderen.
  • Drink voldoende zuiver water, thee met citroen, bouillon, frisdrank of fruitsap met zoute koekjes of chips.
  • Bij aanhoudende diarree, bloed in de ontlasting, hoge koorts of bij tekenen van uitdroging raadpleeg je best zo snel mogelijk een arts.


Malaria:
 Sri Lanka werd in 2016 officieel malariavrij verklaard door de Wereldgezondheidsorganisatie. Meer dan drie jaar lang werd er geen enkel malariageval gemeld - een opmerkelijke prestatie. Hoewel er geen garantie is dat de ziekte niet opnieuw verschijnt, is het onwaarschijnlijk dat je huisarts je op dit moment een antimalariamiddel zal aanraden.

Dengue (Knokkelkoorts): De door muggen overgedragen ziekte dengue (knokkelkoorts) blijft een echte zorg in Sri Lanka. Dengue komt vooral voor in Colombo en langs de westkust. De ziekte wordt meestal gekenmerkt door het plotseling optreden van hoge koorts die gepaard gaat met koude rillingen, hoofdpijn, huiduitslag en spier- of gewrichtspijn.

Buiten lokaal toegepaste remedies is er geen geneesmiddel tegen dengue. Vermijd daarom dat je door muggen gestoken wordt. Helaas zijn de muggen die dengue overbrengen overdag actief, waardoor ze moeilijker te bestrijden zijn dan malariamuggen.

Muggenbeten vermijden: Naast de ziekten die muggen kunnen overbrengen, zorgen ze met hun beten ook gewoon voor erg irriterende jeuk. De verleiding is dan groot om te krabben, waardoor de beten kunnen gaan bloeden.

Hier een paar tips om te vermijden dat je gebeten wordt:

  • Draag lichtgekleurde katoenen kleding met lange mouwen.
  • Gebruik een afweermiddel.
  • Slaap altijd onder een net indien je slaapkamer geen airconditioning heeft.
  • Verbrand een anti-muggen spiraal in je kamer of leg er een onder de eettafel.
  • Gebruik pyrethroid-tabletten, als alternatief voor spiraalrook, die je op een bakje plaatst en in een stekker steekt; de elektriciteit verwarmt de schaal en verdampt de pyrethroïde.
  • Smeer je in met citronella olie, een 100% natuurlijk product dat in veel lokale drogisterijen en supermarkten verkrijgbaar is. Het wordt ook beschouwd als prima anti-muggenmiddel en meest gezondheidsvriendelijk afweermiddel tegen insecten.


Hondsdolheid:
 Hondsdolheid is een dierenziekte die door beten, krabben of likken (aan een open wond) op de mens wordt overgedragen. Meestal wordt ze geassocieerd met honden, maar ze kan ook door katten, apen, vleermuizen of andere warmbloedige dieren doorgegeven worden. Zodra de symptomen van hondsdolheid zich voordoen, is de ziekte dodelijk. Beten in het gezicht, de nek en de vingertoppen zijn bijzonder gevaarlijk.

Hondsdolheid komt niet veel voor in Sri Lanka. Toch is voorzichtigheid geboden, vooral bij contact met zwerfhonden en apen. Gelukkig bestaat er een veilig en effectief vaccin, dat in Sri Lanka enkel wordt aanbevolen aan bezoekers die een lange periode blijven of die in nauw contact met dieren komen.

Of je nu gevaccineerd bent of niet, als je gebeten, gekrabd of gelikt wordt door een dier, maak de wonde dan zo snel mogelijk grondig schoon met een ontsmettingsmiddel. Jodium is ideaal, maar ook alcohol of zeep en water zijn beter dan niets.

SOA, HIV en AIDS: Sri Lanka heeft relatief weinig gemelde gevallen van hiv en aids. Uiteraard zijn de vanzelfsprekende waarschuwingen en voorzorgsmaatregelen van toepassing zijn.

Insecten en dieren: Bloedzuigers komen vaak voor na regen in vochtige gebieden en in de heuvels. Ze zijn moeilijk te ontwijken, ze hechten zich vast aan je schoenen en klimmen langs je been tot ze vlees vinden. Ze dringen met gemak door je sokken. Eenmaal vastgeklikt, zuigen bloedzuigers je bloed op tot ze verzadigd zijn, waarna ze vanzelf loskomen. Het is volkomen pijnloos, je voelt de beet niet eens, maar prettig is het niet. Je kunt bloedzuigers onschadelijk verwijderen door zeep aan te brengen of er zout op te strooien. Gebeten worden door bloedzuigers heeft ook voordelen: ze zuigen giftige stoffen uit je bloed.

Op het eiland komen vijf giftige slangen voor, vooral in de noordelijke droge zones. Het gaat om slangen als de cobra en de extreem gevaarlijke Russell-adder. Vermijd om op blote voeten en slippers door kreupelhout of struikgewas te lopen; draag goede schoenen of laarzen, sokken en een lange broek.

Elke slangenbeet moet zo snel mogelijk behandeld worden. Na een beet moet je op een veilige plaats gaan neerliggen en zo min mogelijk bewegen om de verspreiding van het gif te vertragen, terwijl medische hulp wordt opgeroepen. Probeer indien mogelijk het uiterlijk van de slang te noteren zodat de slang geïdentificeerd kan worden en het juiste antigif kan worden toegediend.

Zee gevaren: Naast het risico op verdrinking lopen zwemmers ook een klein risico op mariene steken. Kwallen komen in sommige gebieden veel voor en sommige soorten kunnen pijnlijke steken toebrengen. Ook krassen en snijwonden door koralen kunnen pijnlijk zijn (hoewel dit meer een probleem is voor het koraal zelf, dat sterft bij contact). Zoek onmiddellijk medische hulp bij een allergische reactie op de steken (piepende ademhaling of zwellingen in het aangezicht).

Zon: Niet malaria of buiktyfus is in de tropen de grootste vijand voor je gezondheid, maar wel de zon. De potentiële gevaren van de zon worden makkelijk onderschat, vooral omdat Europese toeristen zo graag van de zon genieten.

In het slechtste geval kunnen langdurige blootstelling aan de zon en uitdroging leiden tot een zonnesteek: een ernstige en mogelijk levensbedreigende aandoening. Symptomen zijn een gebrek aan zweet, hoge koorts, ernstige hoofdpijn, gebrek aan coördinatie en verwarring. Indien onbehandeld, kan een zonnesteek leiden tot mogelijk fatale stuiptrekkingen en delirium.

Bescherm jezelf met aangepaste kleding, een petje en zonnebrandcrème. Zonnebrandcrème moet altijd overal op de blootgestelde huid worden aangebracht. Smeer je een half uur voordat je naar buiten gaat goed in. Zelfs in de schaduw kan je ernstig verbranden. Vooral jonge kinderen zijn kwetsbaar voor de schadelijke effecten van uv-stralen en brandwonden en moeten de zon daarom zoveel mogelijk mijden.

Elke huid is anders en hoe snel iemand bruint door de zon is erfelijk bepaald, ongeacht de tijd die je in de zon doorbrengt. De hoogte van de SPF (Sun Protection Factor) die je nodig hebt, is afhankelijk van je huidtype en de zonkracht. We raden iedereen minstens een zonbeschermingsfactor 30 aan.

Gebruik enkel zonnebrandproducten die zowel tegen uv b- als uv a-straling beschermen. Breng minstens om de twee uur opnieuw zonnecrème aan. Smeer ook altijd opnieuw na het zwemmen, óók als je een zonnebrandcrème gebruikt die waterproof of waterresistant is. Bescherm ook je ogen met een goede zonnebril.

Bij zonnebrand kan je niet veel doen om de schade aan je huid te beperken. De volgende tips kunnen pijn, zwelling en ongemak wel enigzins verminderen:

  • Houd je huid zo koel mogelijk. Probeer binnen te blijven in een ruimte met airconditioning. Blijf minimaal 3 dagen uit de zon om je huid te laten herstellen.
  • Verkoel je huid door een stuk natte lichte kleding of een dunne handdoek op de verbrande plek te leggen. Neem regelmatig een koel bad of douche om de pijn te verlichten. Nadien dep je jezelf voorzichtig droog, maar laat een beetje water op je huid. Neem geen warm bad of douche. Je kan talkpoeder gebruiken op de verbrande plekken.
  • Smeer je in met een hydraterende crème, met aloë vera of met flame gel om de verbrande huid te kalmeren. Als je merkt dat je erg verbrand bent, smeer je dan meerdere keren in. Je vermijdt na zonnebrand beter vette of olieachtige huidproducten.
  • Draag geen strakke kleding. Draag lichte en zachte kleding die niet schuurt of knelt.
  • Drink extra veel water. Zonnebrand trekt vloeistof naar het huidoppervlak en weg van de rest van het lichaam. Extra water drinken bij zonnebrand helpt om uitdroging te voorkomen. Blijf regelmatig kleine slokjes water drinken. Andere koele dranken (sportdranken of isotone dranken) helpen ook, maar water is de beste dorstlesser.
  • Om de pijn te verlichten, neem je een vrij verkrijgbare pijnstiller zoals aspirine, paracetamol of ibuprofen. Dit helpt om zwelling, roodheid en ongemak te verminderen.
  • Doorprik intacte blaren nooit. Als een blaar toch breekt, maak deze dan schoon met milde zeep en water. Breng vervolgens een antibiotische zalf aan op de wonde en bedek deze met een niet-klevend verband.
  • Neem contact op met een arts indien je huid gezwollen is, als je veel blaren krijgt of je ziek voelt.

Algemeen preventieadvies:

  • Geef jezelf de tijd om te wennen aan de zon, het drinkwater en het lokale voedsel. Je hebt misschien ook last van een jetlag. Probeer daarom niet te veel inspannende activiteiten in je vakantie te proppen, vooral niet tijdens de eerste dagen.
  • Let op de hygiëne van de eetstalletjes. Vooral met ijskoude drankjes en ongaar of lang bewaard voedsel van straatstalletjes ben je best voorzichtig. Tijdens de eerste dagen van je reis moet je lichaam wennen aan de nieuwe omgeving. Het is beter om ijs, ijsblokjes, verse sappen en water uit niet-verzegelde flessen in dergelijke eetstalletjes te vermijden. Vers fruit eten, in je hotel of ergens langs de kant de weg, kan altijd. Het is ook altijd veilig om warme thee en koffie te drinken.
  • Probeer vermoeiende reisdagen af te wisselen met vrije (mid)dagen. Zorg voor voldoende slaap.
  • Probeer bij zonnig en warm weer extra zout in te nemen tijdens de maaltijd en drink zoveel mogelijk water tegen uitdroging. Houd regelmatige eettijden aan.

Een reisapotheek: We raden je aan om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, jodium, sterilon, pleisters, middelen tegen koorts, zonnebrand, (blaren) diarree, verstopping, insectenbeten en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis: o.a. ontsmettingsdoekjes en een flesje alcohol-gel waarmee je zonder water en zeep je handen kan wassen.

Gebruik je speciale medicijnen, neem dan voldoende mee.

Bovenstaande lijst is niet volledig. Raadpleeg voor meer informatie over gezondheidsrisico's en voorzorgsmaatregelen voor en tijdens de reis je huisarts of de Reisdokter.

Wij nemen zelf ook een beperkte EHBO-kit mee in onze bus.

Naast de Covid vaccinaties raden wij je aan om rekening te houden met de algemene vaccinaties die op deze bestemming van toepassing zijn. Voor de meest actuele informatie kan je altijd terecht op de websites van volgende organisaties:

Instituut voor Tropische Geneeskunde
De website van het instituut geeft richtlijnen voor vaccinaties en preventie van tropische ziekten.
https://www.itg.be/N/reisgeneeskunde/info-per-land

Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR)
Reizigers uit Nederland vinden vergelijkbare informatie op de website van LCR.
https://www.lcr.nl

World Health Organisation (WHO)
De WHO biedt ook nuttige en actuele gezondheidsinformatie.
http://www.who.int

Veiligheids- en reisadvies

Over het algemeen is het veilig reizen in Sri Lanka. De kans dat je er met geweld te maken krijgt, is klein. Toch moet je opletten voor voor kleine misdrijven, oplichters en zakkenrollers. Deze misdrijven komen minder vaak voor dan in veel andere delen van Azië (en zijn zeldzamer dan in de meeste Europese steden). Hou je bezittingen altijd goed in het oog. Men zal vaak proberen een beetje extra geld los te krijgen als de gelegenheid zich voordoet. Overvallen zijn relatief zeldzaam in Sri Lanka, maar ze gebeuren wel. Vermijd daarom 's avonds slecht verlichte plaatsen en donkere stranden.

Net als in veel andere landen in de regio is het verkeer in Sri Lanka nogal ongeorganiseerd en chaotisch. Er wordt rechts gereden en er zijn nog een aantal andere verkeersregels verschillend van de Europese. Ook de rijstijl en het verkeersgedrag zijn heel wat anders dan je gewend bent. Voetgangers en dieren verschijnen vaak zonder waarschuwing op de rijbaan. De hoofdwegen zijn meestal in een goede staat, maar secundaire wegen kunnen, vooral in de meer afgelegen gebieden, in een slechte staat verkeren. Het verkeer kan erg onvoorspelbaar zijn en we raden je dan ook af zelf te rijden tijdens je vakantie.

Dieren in het wild vormen normaal gezien geen bedreiging, maar er zijn meldingen van dodelijke aanvallen van krokodillen en olifanten op toeristen. Ga nooit naar natuurgebieden of meren zonder een lokale gids. De grootste natuurlijke bedreiging in Sri Lanka zijn overstromingen tijdens het regenseizoen.

Reizen met kinderen: Sri Lanka is een buitengewoon veilige bestemming voor kinderen. De grootste zorg, zoals voor alle reizigers, is de sterkte van de zon. Zorg ervoor dat kinderen goed ingesmeerd zijn met waterproof zonnebrandcrème en dat ze het de eerste dagen rustig aan doen. Een uv-werend surfpak of een all-body badpak houden schadelijke stralen tegen.

Valuta en betaalmiddelen

De munteenheid van Sri Lanka is de Sri Lankaanse roepie (LKR). Bankbiljetten zijn beschikbaar in coupures van 20, 50, 100, 200, 1000, 2000 en 5000 roepies. Biljetten van 2000 en 5000 roepiezijn niet altijd handig voor kleinere aankopen omdat er niet voldoende wisselgeld is. Zorg er dus voor dat je voldoende kleine coupures op zak hebt. Er bestaan ook munten van 1, 2, 5 en 10 roepie en van 1, 2, 5, 10, 25 en 50 cent. De munten van minder dan 1 roepie worden bijna nooit gebruikt.

Euro’s of andere harde valuta (enkel bankbiljetten) kunnen worden omgewisseld voor roepies bij wisselkantoren, banken en in de meeste hotels. De waarde van de euro ligt iets hoger dan die van de dollar. Bij sommige wisselkantoren geldt een iets betere koers voor grote coupures dan voor kleine coupures. Verouderde biljetten worden doorgaans niet geaccepteerd. Amerikaanse dollars met een jaartal van voor 2006 worden vrijwel niet meer aangenomen. Geld wisselen op de zwart markt is ongebruikelijk en wordt heel sterk afgeraden.

Tegenwoordig aanvaarden de meeste hotels, grote winkelcentra en duurdere restaurants creditcards als betaalmiddel. Sommige winkels en restaurants brengen hiervoor kosten in rekening. Verder is het gebruik van creditcards veelal beperkt. Zorg er dus voor dat je altijd voldoende contant geld op zak hebt. Bij de meeste banken kan je met een creditcard roepies afhalen.

Je kan je roepies ook uit de lokale geldautomaten (Automated Teller Machines-ATM) afhalen met je bankkaart. Deze geldautomaten vind je enkel op luchthavens en in steden, maar niet in kleine dorpen. Met de meeste Belgische en Nederlandse bankkaarten kan je maximaal 500 euro per dag opnemen. Houd hier dus rekening mee. Aangezien er kosten worden aangerekend per transactie probeer je best het aantal transacties te beperken. De exacte kosten verschillen van bank tot bank, je kan dus best op voorhand de tarievenlijsten opvragen.

Nederlandse pinpasgebruikers moeten ervoor zorgen dat de pinpas eerst op 'wereldpositie' wordt gezet, zodat deze ook buiten de eurozone gebruikt kan worden. Om dezelfde reden moeten Belgische bankkaarthouders hun kaart laten activeren en dit dient bij de bank aangevraagd te worden voor vertrek. Sommige banken bieden de mogelijkheid om deze optie te activeren gedurende een maximumperiode van 3 maanden (tijdens dewelke je dus wel buiten Europa met je bankkaart kan betalen).

Buiten de eurozone betaal je in winkels best met de kredietkaart. De wisselkoers is voor kredietkaarten over het algemeen lager dan die voor debetkaarten.

In geval van verlies, diefstal of fraude met een bank- of kredietkaart laat je je kaart best door Card Stop blokkeren:
België : +32 70.344.344
Nederland: +31 88 385.53.72

De elektriciteit en netspanning in Sri Lanka

De elektriciteit werkt in Sri Lanka op een netspanning van 230-240V (50Hz). Je kan je elektrische apparaten er dus zonder probleem gebruiken. Om zeker te zijn, controleer je het etiket op het apparaat. Sommige apparaten hebben nooit een omvormer nodig: indien er 'INPUT: 100-240V, 50/60 Hz' vermeld staat, kan het overal ter wereld gebruikt worden. Dit geldt meestal voor opladers van tablets/laptops, fotocamera's, mobiele telefoons, elektrische tandenborstels, etc.

Vaak zal je met een driepoot stekker te maken krijgen (meestal ronde gaten - Old British Plug’). Die kan je zonder probleem gebruiken door bijvoorbeeld een pen in de bovenste opening te stoppen en tegelijkertijd de stekker in de onderste openingen te steken. Daarna verwijder je de pen. Je zal echter ook vierkante driepotige stopcontacten vinden, vooral in luxe hotels.

Telefoon en internet

Het internationale netnummer van Sri Lanka is +94.
Het internationale netnummer van België is +32 en van Nederland is +31.

Telefoneren:
Hoe lang of kort je verblijf op de Sri Lanka ook is, je blijft toch graag verbonden met de rest van de wereld. Je kan internationaal bellen met de vaste lijn op je kamer of via je eigen gsm, maar beide opties zijn erg duur. Alle bekende Belgische mobiele providers (Proximus / Telenet / Orange / Base / Mobistar) en Nederlandse mobiele providers (KPN / T-Mobile / Vodafone) werken in Sri Lanka samen met lokale providers. Uitgezonderd in sommige bergpassen en natuurgebieden heb je in vrijwel heel Sri Lanka een goed mobiel bereik.

Voor je vertrek informeer je best bij je mobiele serviceprovider naar de tarieven voor het gebruik van je mobiel netwerk buiten Europa. Indien je toegang hebt tot een internetverbinding gebruik je beter apps zoals WhatsApp, Skype of Viber om vanuit Sri Lanka naar het buitenland te bellen.

Ongeacht de duur van je reis is het een slimme keuze om een lokale simkaart aan te schaffen. De lokale tarieven voor telefonie en internet zijn een stuk goedkoper met een Sri Lankaanse simkaart dan met je eigen simkaart. Zo heb je altijd en bijna overal internet en bel je lokale nummers op een normaal tarief. Daarnaast weet je zeker dat je thuis geen onverwachte kosten krijgt op je eigen telefoonrekening. Ondanks de afgelegen ligging en geografische bijzonderheden, kan je op de meeste resorts genieten van een stabiele mobiele en internetverbinding, zelfs wanneer je je verder weg waagt.

De drie meest gebruikte providers in Sri Lanka zijn: Dialog, Mobitel en Etisalat. Deze drie providers zijn betrouwbaar en bieden 4G. Het gebruik van een prepaid simkaart is makkelijk: geen roamingtarieven, geen verplicht abonnement, geen verborgen kosten en je kan zelf de actieve periode bepalen. Prepaidkaarten zijn overal te verkrijgen.

Een simkaart regelen in Sri Lanka is heel eenvoudig. Zorg ervoor dat je mobiele telefoon ontgrendeld (simlockvrij) is voordat je naar Sri Lanka reist. In de telefoonwinkel wordt er een kopie gemaakt van je paspoort en de medewerker installeert vervolgens de simkaart. In de luchthaven vind je net voor de uitgang een aantal officiële winkels van de drie grote mobiele providers. Je kan kiezen uit toeristische of lokale simkaarten en uit verschillende minuten- en datapakketten. Via een lokale simkaart kan je makkelijk en goedkoop je lokale reisagent, hotel, chauffeur of gids bellen, restaurants reserveren en berichten naar het thuisland sturen. Geef thuisblijvers en onze lokale vertegenwoordiger je tijdelijke mobiele nummer, zodat je goed bereikbaar blijft in geval van nood.

Internet: In de grotere steden en provincieplaatsen vind je makkelijk een internetcafé en de internetsnelheid is over het algemeen vrij goed in het hele land. De meeste resorts en hotels, zelfs in afgelegen gebieden, bieden gratis wifi-internetverbinding aan aan hun gasten. Tegen een kleine vergoeding mag je hun computer gebruiken.

TIP: download een VPN
Om er zeker van te zijn dat je goed en veilig op het internet surft, raden wij je sterk aan om een VPN te installeren. Zo ben je beter beschermd wanneer je bijvoorbeeld een openbare WiFi-spot gebruikt. Wij gebruiken deze betalende VPN voor onze mobiele telefoons en laptops. Makkelijk te installeren en eenvoudig in gebruik. Wij hebben hem overal kunnen gebruiken en op meerdere apparaten tegelijk.

Vervoer/Mobiliteit

Sri Lanka is een relatief klein eiland waardoor het bijzonder makkelijk is om er doorheen te reizen. Er zijn twee internationale zeehavens: Colombo en Hambantota, en twee internationale luchthavens: Katunayake/ Colombo (CMB) 35 kilometer ten noorden van Colombo en Mattala (HRI) in Hambantota. Daarnaast is er ook nog een binnenlandse luchthaven in Jaffna in het noorden. Het meeste vervoer verloopt over het wegen- en spoorwegnet, dat gericht is op de commerciële hoofdstad van het land, Colombo.

Sinds 2011 heeft het land een eerste snelweg van Colombo naar Matara in het zuiden. Die snelweg is nu verlengd tot Hambantota. Een tweede snelweg werd in 2013 geopend en verbindt Colombo met Bandaranaike International Airport, Katunayake en Negombo, een van de meest populaire vakantieoorden van het land. Colombo-Kandy snelweg en Colombo Outer Circular Expressway zijn in aanbouw. De rest van de wegen tussen grote steden en alle belangrijke toeristische plekken zijn ook in relatief goede staat.

Bussen: Bussen zijn de belangrijkste vorm van openbaar vervoer. De dienstregeling wordt verzorgd door het staatsbedrijf Sri Lanka Transport Board (SLTB) en door privéfirma’s. Het openbaar vervoer heeft een verouderde vloot, bussen zijn overvol en meestal is er geen sprake van de veiligheidsvoorschriften die wij in Europa kennen. Particulier geëxploiteerde semi-luxe bussen verbinden veel van de belangrijkste steden van het land.

Het spoor: Het staatsbedrijf Sri Lanka Railways beheert het spoorwegnet dat alle grote steden verbindt met Colombo, en de forensentreinen die pendelaars naar Colombo bedienen. Forensentreinen hebben enkel compartimenten van de derde klas, terwijl intercitytreinen drie klassen hebben: de eerste klas met airconditioning, de tweede klas met tweepersoons stoelen en de derde klas met harde banken. De derde klas is bijzonder goedkoop maar heel erg druk.

Net zoals bij het openbare busvervoer zitten treinen altijd overvol en zijn de coupés een stuk minder comfortabel dan je gewend bent. Vertragingen zijn zo courant dat je er best rekening mee houdt dat je een aantal uur later zal aankomen dan gepland.

Reizen met de trein betekent ook dat je je geen moment hoeft te vervelen. Lonely Planet schrijft niet voor niets dat je hier één van de mooiste treinreizen ter wereld kunt maken. Vooral de hoofdlijn Colombo-Badulla, die door schilderachtige landschappen, langs groene theeplantages, prachtige watervallen en de steile hooglanden van het land loopt, is adembenemend. Het mooiste stukje van dit traject wordt in onze reisprogramma's opgenomen om je een onvergetelijk reiservaring te bezorgen.

Met “Expo Rail”, een soort luxe trein, heeft Sri Lanka het treinreizen opnieuw opgewaardeerd. Expo Rail is een super-de-luxe wagon die aangesloten wordt op de reguliere intercity-treinen die op 4 belangrijke routes rijden en die mooie gebieden doorkruisen.

Taxi diensten en auto huren: Voor vervoer in de stad is de taxi een prima optie. Er zijn een aantal betrouwbare taxibedrijven met taxi's met een meter. Het is de handigste en snelste manier om door de stad te reizen. Je kan van taxichauffeurs echter niet van verwachten dat ze als gids optreden. De meeste chauffeurs kennen geen Engels en zijn niet opgeleid om voor buitenlandse reizigers te werken.

Zelf rijden in Sri Lanka is toegestaan maar wel een flinke opgave en wordt dan ook zeer sterk afgeraden. Het verkeer is chaotisch en regels lijken er niet te bestaan. Chauffeurs worden continu geconfronteerd met onverwachte incidenten: voetgangers, fietsers, honden en koeien rijden en lopen in het midden van de weg, voertuigen lijken er van alle kanten te komen, etc.

Tuktuk / Rickshaws: Net als in vele Aziatische landen is ook in Sri Lanka de tuktuk een van de meest populaire vervoermiddelen. Tuktuks zijn overal en altijd beschikbaar. Een ritje met de tuktuk is voor buitenlandse reizigers vaak een nieuwe en prettige ervaring. Tuktuks zijn vooral geschikt voor korte afstanden in de steden, maar zijn zeker niet aan te raden voor lange afstanden buiten de steden. Tuktuk drivers en taxichauffeurs zijn goede onderhandelaars en zullen altijd proberen om je meer aan te rekenen dan afgesproken.

ONS TRANSPORTNETWERK: Het vervoer is bij al onze reisarrangementen inbegrepen en wordt geregeld door onze lokale agent. We bieden onze klanten uiterst veilig en comfortabel transport. We werken met een van de beste vloten van Sri Lanka: alle voertuigen zijn nieuw, goed onderhouden, uitgerust met standaard moderne voorzieningen en volledig verzekerd.

We bieden wagens voor maximaal twee reizigers en minibussen voor 3-6 reizigers met professionele, Engelstalige chauffeur-gidsen die speciaal zijn opgeleid om buitenlandse toeristen te bedienen. Er worden minibussen voorzien voor kleine groepen van 7 tot 14 personen, en touringcars voor groepen vanaf 15 personen. Mini-bussen en touringcars worden bestuurd door betrouwbare chauffeurs met jarenlange ervaring in het toeristenvervoer. De reis wordt begeleid door een gediplomeerd reisleider: een "National Guide". Zowel nationale gidsen als chauffeur-gidsen zijn hoog opgeleid en staan onder toezicht van het toeristenbureau van Sri Lanka.

 

Fotografern

Het mooie aan Sri Lanka is dat je als fotograaf, amateur of professioneel, overal onderwerpen vindt voor magnifieke foto's. Het is een divers, levendig en opwindend land en biedt een schat aan fotografische mogelijkheden.

Het is niet alleen een fotogeniek eiland vanwege de betoverende landschappen, weelderige theeplantages, watervallen, met palmen omzoomde stranden, wonderbaarlijke monumenten, maar ook vanwege de lachende en vriendelijke eilandbewoners. Waar je ook heen gaat in Sri Lanka, je treft er locals met een grote glimlach. Sri Lankanen houden ervan om gefotografeerd te worden en poseren graag.

In sommige gevallen dien je eerst toestemming te vragen om een foto te nemen of is het zelfs verboden om te fotograferen of te filmen: sommige mensen willen om religieuze of culturele redenen niet gefotografeerd worden, anderen willen liever niet op de foto vanwege veiligheidsreden. Mensen die gewend zijn aan toeristen zoals mahouts (verzorgers van olifanten), theeplukkers langs de toeristische routes of straatartiesten willen vaak enkel tegen betaling gefotografeerd worden.

Let op:

  • Sommige vrouwen houden er niet van om door vreemde mannen gefotografeerd te worden.
  • Het fotograferen en filmen van badende vrouwen of vrouwen in zwemkleding wordt als respectloos en onbeleefd beschouwd. Het kan wel, maar alleen met toestemming van de persoon in kwestie.
  • Fotograferen buiten en binnen in de tempels en Boeddhabeelden is toegestaan, maar wees discreet.
  • Boeddhistische monniken en bepaalde religieuze ceremonies fotograferen of filmen mag, maar alleen met toestemming.
  • Het is verboden te poseren bij Boeddhabeelden en hindoebeelden met je rug naar het beeld toe.
    Je mag wel poseren door naast het beeld te staan.
  • Het is ten strengste verboden om bepaalde gebouwen te fotograferen of te filmen, zoals de presidentiële residentie, militaire domeinen, militaire checkpoints en andere installaties van de staatsveiligheid.
  • Er zijn slechts twee plaatsen in Sri Lanka waar men moet betalen om te mogen fotograferen en filmen: de tempels in Dambulla en Kandy.

Foto- en filmapparatuur en accessoires:

We raden je aan om alle uitrusting voor fotografie en accessoires (bijv. SD-kaart en oplaadbare batterijen) van thuis mee te brengen, aangezien deze in Sri Lanka niet goedkoop zijn. Bovendien zijn deze producten vaak namaak en van mindere kwaliteit.

Nuttige Contacten & Adressen

Ambassade van Sri Lanka: Sri Lanka heeft een diplomatieke post in België (Brussel) en Nederland (Den Haag)

Ambassade van Sri Lanka in België
Jules Lejeunestraat 27
1050 Brussel - België
Tel: +32 2 344 5394 / +32 2 344 5585
Fax: +32 2 344 67 37
Consulaire uren : 9.00 uur – 16.00 uur
(maandag t/m vrijdag)
Ambassade van Sri Lanka in Nederland
Jacob de Graefflaan 2
2517 JM Den Haag - Nederland
Tel: +31 70 365 5910
Fax: +31 70 346 5596
Consulaire uren : 9.00 uur – 16.00 uur
(maandag t/m vrijdag)

Belgische en Nederlandse diplomatieke missies in Sri Lanka België heeft geen diplomatieke of consulaire vertegenwoordiging in Sri Lanka, er is enkel een ereconsulaat in Colombo. Sri Lanka valt onder het ambtsgebied van de ambassade in India. Nederland heeft wel een diplomatieke vertegenwoordiging in Sri Lanka. Belgen kunnen voor consulaire bijstand terecht in de Ambassade van Nederland in Colombo, die bevoegd is om aan onze landgenoten consulaire bijstand te verlenen.

Ambassade van België in India
50-N, Shantipath, Chanakyapuri,
New Delhi 110021 - India
Tel: +91 (0)11 4242 8000
Fax: +91 (0)11 4242 8002
Telefoon van wacht : +91 98101 17931
(buiten de kantooruren, tijdens het weekend en officiële verlofdagen)
 
Nederlandse Ambassade in Sri Lanka:
25 Torrington Avenue
Colombo 07 - Sri Lanka
Tel: 0094 11 251 02 00
Fax: 0094 11 250 28 55
 
Ereconsulaat van België in Sri Lanka
Ereconsul Koenraad Pringiers
No. 06, Cambridge Place
Colombo - Sri Lanka
Tel : + 94 11 238 7510
Fax: + 94 772 530 202 (noodnummer - 24u/7d)

Souvenirs

Winkels & Souvenirs

Zowel in de particuliere als in de staatswinkels wordt veel typisch Sri Lankaans artisanaat aangeboden: lakwerk, beschilderde zijde, borduurwerk, aardewerk en voorwerpen uit rotan en bamboe. In Colombo vind je in de vele galeries zeer fraaie, impressionistische schilderijen.

De in- en uitvoer van echte antiquiteiten is niet toegestaan. Er zijn uitzonderingen, maar daarvoor dient u een exportvergunning aan te vragen wat vaak veel tijd in beslag neemt. Ivoor, koraal, schilden van schildpadden, planten, groenten, tropisch fruit en hardhout (bijv. ebben- en teakhout) mogen in Europa niet ingevoerd worden.

Let op
Het is ten strengste verboden om de grote schelpen die te koop worden aangeboden op de stranden en op straat uit te voeren.
Thee, kruiden en gedroogde zaden mogen wel uitgevoerd worden naar Europa. Kijk voor meer informatie over de in- en uitvoer van souvenirs op de website van de Belgische en Nederlandse douane.

Invoeren van souvenirs
De Europese landen, waaronder België en Nederland, hebben strikte regels uitgevaardigd m.b.t de invoer van goederen om de Europese economie, voedselveiligheid en milieu te beschermen. Daarom mag je bepaalde goederen niet invoeren:

  • Bepaalde planten- en diersoorten
    Het gaat niet alleen om levende dieren, maar ook om delen ervan. Denk hierbij aan schelpen, krokodillentanden of schildpadschilden. Hetzelfde geldt voor voorwerpen die uit deze materialen vervaardigd werden.
  • Namaakartikelen
    In sommige landen is het verleidelijk om namaakproducten zoals horloges, handtassen en T-shirts te kopen. Het importeren en zelfs het kopen van namaak is echter verboden. Bij controle kunnen deze producten in beslag worden genomen en krijgt de reiziger een boete van 50 tot 20.000 euro.